"Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir"
Mustafa Kemal ATATÜRK02422495087
Hamdi Behiç ÖZDEMİR (Daire Başkanı V.)
ZABITA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
KORUMA VE GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
ZABITA DAİRESİ BAŞKANLIĞI BELEDİYE ZABITASI EMİR VE YASAKLARI TEMBİHNAMESİ
TOPTANCI HAL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Madde 38/1’e göre idari para cezası verilir.
Dilencilik yapan kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Madde 33/1’e göre idari para cezası verilir.
Ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire el konularak, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Madde 33/2’ye göre Belediye Encümeni tarafından mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Madde 36/1-2’ye göre idari para cezası verilir.
Mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişiye, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Madde 37/1’ e göre idari para cezası uygulanır.
Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları dâhilinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı Belediye Zabıtası Emir Ve Yasakları Tembihnamesi olup, bu hükümlere aykırı davrananlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu madde 32/1’e göre cezai işlem uygulanır.
Pazar yerlerinin denetim ve kontrol yetkisi İlçe Belediye Başkanlıklarına ait olup; talep/şikâyetçi olunan konularla ilgili ilçe belediye başkanlıklarına müracaat edilmesi gerekmektedir.
Büyükşehir Belediyesinin yetki ve sorumluluk alanında bulunan yerlerde stant açma faaliyeti için Büyükşehir Belediyemiz Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığına dilekçe ile başvuru yapılması gerekmekte olup, izin alınmasına müteakip Gelir Tarifesinde belirlenen ücretin ödenmesi halinde izin verilmektedir.
Şikayet konusu evin bulunduğu ilgili ilçe belediye başkanlığına bildirebilirsiniz.
Söz konusu yerin bulunduğu ilgili ilçe belediye başkanlığına bildirebilirsiniz.
Kimlik kartı işlemleri İl Emniyet Müdürlüklerince yapıldığından, müracaatta bulunulan Özel Güvenlik Şube Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.
Özel güvenlik görevlileri, böyle durumlarda kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
1)Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek İsteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
2)Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
3)Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ‘ıncı maddesine göre yakalama.
4)Görev alanında, haklarında yakalama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama, arama.
5)Yangın, deprem gibi tabi afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.
6)Hava Meydanı, liman, gar, İstasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
7)Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
8)Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.
9)Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununa göre yakalama.
10)Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24. ve 25. inci maddelerine göre zor kullanma.
Arama sırasında yakalanan kişiler veya el konulan madde veya cisimler, yasal işlem yapılmak üzere bir tutanakla genel kolluğa teslim edilir.
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte özel güvenlik görevlilerinin görevli silahları görev alanı dışında veya görevli değilken taşıyamaz ve kullanamazlar.
5188 sayılı Kanunun “Görev Dışında Çalıştırma Yasağı” başlıklı 16’ncı maddesinde “Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz” denilmektedir. Bu hükme aykırı hareket eden şirketin adı adresi ve hizmet vermiş olduğu yerin ilgili il Valiliğine veya Bakanlığa yazılı olarak bildirilmesi halinde, Kanunun 20’nci maddesi e bendi “Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylemleri için bin Türk Lirası,” hükmü çerçevesinde cezai işlem uygulanabilecektir.
Görev alanında muhafaza edilen ateşli silahlar her sayfası yöneticiler tarafından onaylanmış Devir Teslim ve Rapor Defterine kaydedilir ve imza karşılığı özel güvenlik görevlilerine teslim edilir.
Özel güvenlik görevlilerinde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedildiğinin tespiti halinde çalışma izni Valilik/Bakanlıkça iptal edilir.
Faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müesseselerdir.
Birinci sınıf gayrisıhhî müessese: Konutlardan ve insan ikametine mahsus diğer yerlerden mutlaka uzak bulundurulmaları gereken müesseselerdir.
İkinci sınıf gayrisıhhî müessese: Konutlardan ve insan ikametine mahsus diğer yerlerden mutlaka uzak bulundurulmaları gerekmeyen, bununla birlikte müessesenin faaliyetinin gerektirdiği durumlarda izin verilmeden önce civarında ikamet edenlerin esenlik ve istirahati hususunda konumu, tesisatı ve vaziyeti itibarıyla bir zarar vermeyeceğine kanaat oluşması için inceleme yapılması gerekli müesseselerdir.
Üçüncü sınıf gayrisıhhî müessese: Konutların ve insan ikametine mahsus diğer yerlerin yanında açılabilmesi için sıhhî nezarete tabi tutulması yeterli olan müesseselerdir.
İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliği 4. maddede yer alan Gayrisıhhî müesseseler dışında kalan her türlü işyeridir.
Kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması için açılan otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri; gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathaneler; kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zekâ geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri; internet salonları, lunaparklar, sirkler ve benzeri yerler olan işyerleridir.
İşyeri açmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, işyerlerini “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik”e uygun olarak tanzim ettikten sonra faaliyet konusuna göre Örnek 1/ Örnek 2 de yer alan başvuru ve beyan formuyla yetkili idareye müracaat eder. Müracaat, ilgili yönetmelik ve mevzuatlar çerçevesinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.
5393 Sayılı Belediye Kanununun 80. maddesi hükmü gereğince Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan akaryakıt ve LPG (otogaz) ikmal istasyonlarını ruhsatlandırma yetkisi Büyükşehir Belediyesine aittir.
“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” in 32. maddesindeki- “…İl özel idaresi ve belediyeler, umuma açık istirahat ve eğlence yeri ruhsatını vermeden önce kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Yetkili kolluk kuvveti, açılacak yerin genel güvenlik ve asayişin korunması açısından kolaylıkla kontrol edilebilecek bir yerde ve konumda olup olmadığını dikkate alarak, işyeri hakkındaki görüşünü mülki idare amiri vasıtasıyla yedi gün içinde bildirir…”hükmü gereği; Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri İçin Emniyet Görüşü alınması zorunludur.
“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” in 5. maddesindeki “…Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması,…” hükmüne uygun olarak açılabilir.
"İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik"in 10. maddesinde; "Adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Talî faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir. Aynı adreste bulunsa bile ana faaliyet konusu veya işletmecisi farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenlenir. İşyerlerinin depo olarak kullandıkları yerler, işyeri açma ve çalışma ruhsatında gösterilir." hükümlerine uygun olarak ruhsat düzenlenir.
"İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik"in 8.maddesindeki "Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir. İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez. İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır. Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isim veya numaralarının değişmesi nedeniyle aynı işyeri için yeni ruhsat düzenlenmez. Ruhsatta yer alan bilgiler güncellenir. İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır. Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren on beş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir." 28. madde "Gayrisıhhî müesseselerde işletmenin faaliyet alanının değişmesi durumunda yeniden ruhsat alınması zorunludur. Gayrisıhhî müesseselerin sahibinin değişmesi durumunda, dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni malik adına ruhsat düzenlenir. Gayrisıhhî müesseselerin yeniden sınıflandırılması veya tesiste yapılan bir değişiklik neticesinde bir alt sınıfa geçen tesislerin yeniden ruhsat alması gerekmez. Ancak gayrisıhhî müesseselerin yeniden sınıflandırılmasında yapılan değişiklik neticesinde üst sınıfa geçmiş olan tesislerin bir yıl içinde yeni sınıfa göre açılma ruhsatı alması zorunludur." Hükümlerinde belirtilen hallerde ruhsat değişikliği gerekmektedir.
“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” in 11. maddesinde “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, işyerinde herkesin görebileceği şekilde asılır.” hükmü gereği zorunludur.
Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.
İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır. Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren on beş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir.
Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'deki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. Şehir merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Türkiye'nin güney sahillerinde bulunan Alanya, 1.598,51 km²'lik bir alana sahiptir ve 2015'te nüfusu 291.643 kişidir.
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için geliştirdiğimiz mobil uygulamamıza göz atın