"Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir"
Mustafa Kemal ATATÜRK
Antalya İlinin sera gazı envanterinde temel yıl 2019,toplam nüfus 2.511.700 kişidir. 2020 yılında ise toplam nüfus 2.548.308 kişiye ulaşmış olup, bir senede %1,5 oranında artış yaşanmıştır.
Antalya İli, Türkiye’nin güneyinde, merkezi Akdeniz Kıyısında olan bir turizm merkezidir. Antalya İlinin yüzölçümü 20.177 km2 olup, Antalya kıyılarının uzunluğu toplam 630 km’dir.
Akdeniz iklimi görülen Antalya’da, kışlar ılıman ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. İlin 1930-2020 periyodunda kaydedilen yıllık en yüksek sıcaklık 45°C olup; yıllık ortalama yağış miktarı 1061,7’ m’dir.
Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SEAP) kapsamında; Antalya ili 2019 yılı sera gazı salımları sanayi hariç 8.232.9919 tCO2e, enerji tüketimi 21.493.229 MWh ve kişi başı salımı 3,28 tCO2e’dir. 2019 yılı Antalya sanayi dahil kişi başı sera gazı salımı ise 4,25 ton CO2e olup, Türkiye ortalaması 6,1 ton CO2e’dir.
2030 yılı sonunda Antalya sera gazı emisyonlarında %40 azaltım hedeflenmektedir.
Antalya 2019 Sera Gazı Envanteri
Antalya 2030 yılı sektörel azaltım hedefleri
2021 yılında hazırlanan Antalya Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı, kentsel paydaşların katılımıyla belirlenen farklı sektörlerde enerji tüketiminden kaynaklanan salımların azaltılması için bir yol haritası oluşturmaktadır.
Antalya’nın iklim değişikliği etkilerini azaltmaya yönelik yapılan çalışma neticesinde sera gazı azaltım yaklaşımı ile iklim değişikliği etkilerinin hafifletilmesi için mevcut ve gelecekteki sera gazı etkilerinin azaltılmasını hedeflemektedir. Sektörlerde ortaya konulan azaltım önlemleri ile Antalya’nın 2030’a kadar kişi başı salımlarında 2019 yılına göre %40’lık bir azaltım sağlanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Her bir eylem belediyenin 2020-2024 yılları için tanımlanmış hedeflerini içeren Antalya Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı ile uyumlu hale getirilmiştir.
Küresel ısınmanın artmasıyla birlikte iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha hissedilir olmuştur. Aşırı hava olaylarının şiddeti ve sıklığının artmasıyla birlikte İklim değişikliği, İnsanlar ve yaşam alanları üzerinde yıkıcı etkilere sebep olmaktadır.
Bu duruma insan faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonların yol açtığı artık bilimsel bir gerçektir. İklim değişikliği ile mücadele etmek ve etkilerini azaltmak amacıyla emisyonların azaltılması sağlansa bile öncesinde oluşan emisyonların yarattığı iklim değişikliğinin etkileri devam edecektir. Bu kapsamda iklim değişikliğinden daha az etkilenmek ve etkilerini azaltmak için azaltma önlemlerinin yanında uyum eylemlerine de ihtiyaç vardır. Uyum, gerçek veya beklenen iklim değişikliği ile bunun etkilerine yanıt olarak ekolojik, sosyal veya ekonomik sistemlerdeki düzenlemeleri ifade etmektedir. Ayrıca potansiyel zararları hafifletmek ve iklim değişikliği ile ortaya çıkabilecek fırsatlardan yararlanmak için yapılacak değişiklikleri kapsamaktadır. Dolayısıyla bir yandan azaltma eylemleri ile iklim değişikliği süreci yavaşlatılmalı, diğer yandan uyum eylemleri ile afet öncesi ve afet sonrası etkilenebilirlikler ele alınarak iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçlarına karşı önlem alınmalıdır. Bu alanda, şehirlerin yapması gerekli olan iklim uyum planları, iklim değişikliğine çevresel, sosyal ve ekonomik alanlarda direnç sağlanması konusunda yol haritası niteliğindedir.
İklim değişikliği ile mücadelede hazırlanan iklim uyum planı ile değişen iklim koşullarıyla meydana gelen ve gelecekte gerçekleşmesi öngörülen hava olayları etkilerini azaltacak hedefler benimsenmiştir. Bu hedeflere taşkın alanlarının korunması, yeşil altyapı stratejilerinin benimsenmesi, altyapıların uyumlandırılması gibi eylemlerin uygulamaya konulmasıyla ulaşılabileceğine dikkat çekilmiştir.
Antalya için iklim değişikliği risklerinin ortadan kaldırılması veya etkilerinin azaltılması ancak kapsamlı bir uygulama süreciyle mümkün olacaktır.
Şekilde görüldüğü gibi azaltım faaliyetlerini kapsayan en önemli başlıklar toplu ulaşım, enerji kullanımı, döngüsel ekonomi ve insan davranışlarıdır.
Antalya orman varlığı, yoğun tarım ve turizm faaliyetleri, doğal ve kültürel miras zenginliği açısından gerek Türkiye’de gerek Dünya’da çok özel kentlerden biridir.
Antalya iklim uyum planı, hissedilen iklim değişikliği etkilerini hafifletmeyi ve kentsel yaşam kalitesini arttırmayı amaçlamaktadır. Planda, yüksek ve ani değişen sıcaklıkların yönetimi, su kaynakları yönetimi, sel ve toprak erozyonunun azaltılması, sık yaşanan aşırı hava olaylarının etkisinin azaltılması gibi konular üzerinde durulmaktadır. Antalya’da iklim değişikliği ile mücadelede uzun zamanlı ve ani etkilere karşı sürdürülebilir ve dayanıklı bir kent yapısı oluşturmak önemlidir.
Uyum faaliyetlerindeki en kritik faaliyetler ise, bölgenin iklime dirençli hale getirilmesi için afetlere dirençli kentsel planların ve tasarım uygulamalarının, acil müdahale planlarının, uyumlandırılmış altyapı sistemlerinin, yeşil altyapı sistemlerinin, sürdürülebilir tarımın ve turizmin hayata geçirilmesi şeklindedir.
Türkiye'de ilk defa, belediyemiz tarafından, kurak ve susuz koşullara dayanıklı çim fidesi üretimine başlanmıştır.
Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak üretim tesisimizde yetiştirdiğimiz kurak ve susuz koşullara dayanıklı çim fideleri ile hem kendi ihtiyacımızın karşılanması hem de ekonomiye katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Örnek bir proje teşkil eden, kurak ve susuz koşullara dayanıklı Zoysia ve St. Augustine çim fidesi üretimi yapılarak alanlara aktarımı sağlanmaktadır.
• %60 oranında su tasarrufu sağlanır.
• Gübreleme ve ilaçlamaya ihtiyaç duymaz.
• Bakım işçiliğini %50 oranında azaltır.
• Tatları sebebiyle, böcekler ve kurtlar bu çime zarar vermemektedir. Kimyasal ilaç kullanımı sıfırdır. Bilinen bir hastalığı yoktur.
• Antalya’da 10-11 ay süresince yeşil tutabileceğimiz bir çim türüdür.
2022 yılındaki 750 bin kuraklığa dayanıklı çim fidesi hedefimiz için anaçlık fide dikimimiz kendi personel ve imkânlarımız ile tesisimizde gerçekleştirilmektedir.
Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları
Kurakçıl peyzaj uygulamaları ile 5 Merkez İlçemizdeki toplam 2.458.833,54 m2 alanın bakımında elde edilecek olan tasarruf miktar ve oranları hesaplanmıştır.
Sorumluluğumuz altındaki yeşil alanların sulanmasında harcanan suyun ve elektriğin %50 oranında, yıllık bakım işçiliği, gübre ve ilaç giderlerinin ise % 30 oranında azaltılması hedeflenmektedir. Bunun için kurakçıl peyzaj uygulamalarının yaygınlaştırılması çalışmalarına etap etap başlanılmıştır.
Yutak Alan Çalışmaları
Belediyemiz ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yapılan proje ve çalışmalar:
• Altın Portakal Hatıra Ormanı (32.500 dekar).
• Türkiye Eğitim Derneği ile Protokol (12.000 fidan bağışı).
• Her Çocuğa Bir Fidan Projesi.
• Uluslararası Gıda ve Tarım Konfederasyonu ile Protokol (1 milyon fidan bağışı).
• Ankara Büyükşehir Belediyesi (13 bin ağaç bağışı).
Ulaşım
Çevre Dostu Ulaşım
Hızlı kentleşme, yoğun nüfus artışı, iklim değişikliği, hava kirliliği ve enerji sıkıntısı, gelecek nesillerimiz için, insan ve çevre odaklı sürdürülebilir ulaşım uygulamalarını zorunlu hale getirmiştir. “İnsan Odaklı Ulaşım” anlayışımızla, Antalya’mızı gelecek yıllara taşımak, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı ulaşım hizmetleri sunmak için hassasiyetle çalışıyoruz.
İlimizin orta ve uzun vadeli ulaşım ihtiyaçlarına, yatırım ve proje çalışmalarına yön veren Ulaşım Ana Planı ve sürdürülebilir ulaşım kapsamında çevre dostu uygulamalarımızı her geçen gün arttırmaktayız. Çevre dostu uygulamalarımız;
• Ulaşım Modlarının Entegrasyonu.
• Raylı Sistem Ağının Yaygınlaştırılması.
• Enerji Verimi Yüksek, Çevreye Zarar Vermeyen Toplu Ulaşım Araçlarının Kullanımı.
• Bisiklet Uygulamaları.
• Akıllı Kavşak Sistemleri.
Ulaşım Modlarının Entegrasyonu
Toplu ulaşım türlerinin entegre bir halde işlemesini sağlayacak bütüncül bir planlama yaklaşımı ile, 2. Aşama Raylı Sistem Hattına paralel güzergahta bulunan, yolcu yoğunluğu düşük ve alternatifli otobüs hatları iptal edilerek Besleme Hat Düzenlemeleri (B35, B45, B46, B46A) yapılmıştır.
Bu düzenleme ile;
• Lastikli toplu taşıma araç sayısı azaltılmış,
• Km bazında tasarruf sağlanmış,
• Raylı sisteme entegrasyon sağlanmıştır.
Raylı Sistemin Yaygınlaştırılması
Havayı, suyu, toprağı kirletmeyen, gürültüsüyle insanları rahatsız etmeyen, %100 elektrikle çalışan çağdaş toplu ulaşım araçları ile hızlı, konforlu ve çevre dostu ulaşım sağlayan raylı sistem ağını, kentimiz genelinde yaygınlaştırmak için alt yapı çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
1.Aşama Hafif Raylı Sistem;
Fatih-Meydan Güzergahı, 11.1 km. Hat Uzunluğu ve 16 adet İstasyon
2. Aşama Hafif Raylı Sistem;
Meydan-Havaalanı-Expo Güzergahı, 19.1 km. Hat Uzunluğu ve 15 adet İstasyon
3. Aşama Hafif Raylı Sistem;
Varsak-Sakarya-Otogar-Üniversite-Meltem-Antalya Müzesi Güzergahı, 24,85 km. Hat Uzunluğu ve 39 adet istasyon
Şehrimizin bütününe raylı sistem ağını yaygınlaştırmak adına, 4. Etap Konyaaltı - Varsak Raylı Sistem Hattı için çalışmalar başlatılmıştır.
Çevre Dostu Elektrikli Otobüs
Toplu taşım sistemimizi yenilikçi ve çevre dostu yaklaşımlarla geliştiriyoruz. Antalya’mızın geleceği, temiz hava kalitesinin artırılması, ulaşım kaynaklı salımların azaltması için, motorlu otobüslerin elektrikli otobüslere dönüşümünü hedefliyoruz.
%100 elektrikli, emisyonu sıfır, konforlu, yerli üretim, sessiz, engelli binişine uygun otobüslerimiz şehir içi toplu taşıma hizmetinde kullanılması planlanmaktadır.
Horizon 2020 MAtchUp projesi kapsamında satın alma işlemleri tamamlanan 2 adet elektrikli otobüs toplu taşıma filosuna dahil edilmiştir.
Belirlenecek güzergahlarda işletilmeye başlanması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Önümüzdeki dönemde elektrikli araç sayısının artırılarak toplu taşıma araç filosunun çevre dostu teknolojiyle zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bisiklet Uygulamaları
Sürdürülebilir ve çevre dostu olarak ulaşım aracı olarak bisikleti çok önemsiyor, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için; ilimizdeki bisiklet yolları ağını genişletmek, bisikletin diğer toplu taşıma araçları ile entegrasyonunu sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Ulaşım Ana Planı (UAP) Bisiklet Şebekesi
Bisiklet - Toplu Taşıma Entegrasyonu
Bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmak ve diğer toplu taşma araçlarıyla entegrasyonu sağlamak için, “Bisikletli Ulaşımın Toplu Ulaşıma Entegrasyonu” Projesi hayata geçirildi. Antalya’da şehir içi ulaşımda kullanılan 25 otobüse bisiklet taşıma aparatları yerleştirildi.
Antalya Kart ile entegrasyon yapılarak, vatandaşlarımızın bisiklet taşıma aparatlı toplu taşıma araçlarını sistem üzerinden takip edebilmeleri sağlandı.
Bisiklet kullanımını yaygınlaştıracak bu proje ile Avrupa Hareketlilik Haftası dolayısıyla Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ‘Belediyeler İçin Bisikletli Ulaşım Fikir ve Proje Uygulama Yarışmasında’ ilk 10’a girilmiş, 250 bin TL hibe ve 8 adet bisiklet ödülü kazanılmıştır.
Akıllı Kavşak Sistemleri
Antalya, 1 milyon 155 bin 543 araç sayısıyla Türkiye'de trafiğe kayıtlı en çok aracın bulunduğu 4'üncü il konumunda. Özellikle son yıllarda artış gösteren araç sayısı nedeniyle kentin ana arterlerinde ve kavşaklarda zaman zaman uzun araç kuyrukları oluşuyor. Kavşaklardaki trafik yoğunluğuna Akıllı Kavşak Projesi ile çözüm üretmeye başladık.
İlk olarak, trafik yoğunluğunun fazla olduğu Laura AVM Kavşağı ve İl Sağlık Müdürlüğü kavşağında başlayan uygulama, mevut durumda toplam 40 adet akıllı kavşakta tamamlanmıştır.
Kavşaklardaki akıllı sinyalizasyon sistemi; dinamik bir uygulama ile trafiği yönetmekte, sinyal sürelerini optimize ederek araçların kırmızı ışıkta gereksiz yere bekleme sürelerini en aza indirmekte, sadece zaman tasarrufu değil aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlamakta, karbon emisyon salınımını azaltması sebebiyle çevrenin korunmasına katkı sağlamaktadır.
Kavşaklarda yaşanan trafik yoğunluğuna çözüm olan aynı zamanda çevre korumaya katkı sağlayan akıllı kavşak uygulamalarını ilimiz genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
Gerek il genelimize yaygınlaştırılacak akıllı kavşak uygulamalarıyla gerekse çevre dostu diğer sürdürülebilir ulaşım proje ve faaliyetlerimizle,
Antalya’mızın geleceğine, temiz hava kalitesine ve çevremize katkı sağladığımız için mutluyuz.
Çiftçiye Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi ile Elektrik Enerji Destek Uygulamaları
Güneş enerji santrallerinin kurulması,
Temiz enerji kaynaklarının kullanımı ile çevrenin korunması,
Çiftçilerimize tarımsal sulamada güneş enerjisi ile elektrik enerjisi desteğinin sağlanması,
Çiftçilerimizin üretiminin ekonomik olarak desteklenmesi ve Ülke ekonomisinin desteklenmesi sağlanmıştır.
Çiftçi girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla belediyemize ait 4,86 MW’lık GES tesisimizde ürettiğimiz enerji ile 46 sulama kooperatifimizin Enerji ihtiyacının %70’ni karşılamaktayız. Son 3 yılda 10 bin hanenin 42.141.915,77 TL’lik enerji bedeli belediyemiz tarafından karşılanmıştır.
3 MW’lık GES tesisi için hazırlıklarımız sürmekte, bunun yanı sıra münferit GESli pompaj sistemi proje hazırlıklarımız sürmektedir.
İklim Değişikliğine Uyumlu Tarım Uygulamaları
İklim değişikliği ile mücadelede su kullanımı ve sürekliliğinin sağlanması büyük önem taşıyor. Türkiye’nin tatlı su tüketiminin %73’ü tarımda, %11’i sanayide, %16’sı evsel kullanımda gerçekleşiyor. Suyun verimli kullanımı ve sürekliliğin sağlanmasına yönelik çalışmalar sürmektedir.
• MANAVGAT ÇARDAK TAŞAĞIL SULAMA TESİSİ
• DEMRE TERFİ KAPALI SULAMA TESİSİ
• KAŞ YUVACIK KAPALI SULAMA TESİSİ
• FİNİKE-TEKKE-ALAKIR SULAMA TESİSİ
• GÜNDOĞMUŞ KARADERE SULAMA TESİSİ
• GÜNDOĞMUŞ KÖPRÜLÜ SULAMA TESİSİ
• GÜNDOĞMUŞ BEDAN SULAMA TESİSİ
• ELMALI ÇUKURELMA SULAMA TESİSİ
Toplamda 30.000 dekar alandan fazla vahşi sulama sisteminden kapalı sulama sistemlerine geçirilmiştir.
2019 yılından günümüze kadar toplamda 5500’den fazla çiftçi ailesinin yararlandığı desteklerimiz;
• 222,204 metre boru, 244 adet vana ve 5 adet motopomp ve 32 adet sulama hidrantı sağlanmıştır.
• Genel olarak, bu sayede su kullanımında %60’lık tasarruf sağlanmıştır. Verimlilikte ise %55’lik artış sağlanmıştır.
Akıllı Tarım Uygulamaları
Dijital tarım teknolojilerinin üreticiler tarafından benimsenmesi ile sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilmesine teşvik edilmesinin yanı sıra bilinçsiz ilaç, gübre ve su kullanımının önüne geçilmesi için ilk olarak Elmalı-Çukurelma Sulama, Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kaş İlçesi ve Mavikent-Yenicepınar Sulama Kooperatifi üyelerinin dahil edildiği bir dijital takip sistemi uygulamaya geçilmiştir.
Kaynakları doğru ve etkin kullanarak daha az girdi ile daha çok üretimin hedeflenmiştir. Proje kapsamında sera içi aparatlar kullanılarak üreticinin cep telefonuna yüklenen mobil uygulama aracılığıyla hem üretici hem de teknik ekiplerimiz tarafından üretim alanı takip edilerek ısı, nem, gübreleme, erken ve geç donlar konusunda anında müdahale edilebilmektedir.
Akıllı Tarım Uygulaması ile;
• Sera içi verileri anlık izlenebilecektir.
• Toprak; ısı, nem, elektriksel üretim verileri, günlük, haftalık, aylık, mevsimsel ve yıllık bazda raporlanarak grafik ve Excel ortamında incelenerek arşivlenebilecektir.
• Alarm sistemi ile uyarı alınabilecektir. Üreticiler SMS ve e-mail yolu ile bildirim alabileceklerdir.
Çiftçi Veri Sistemi (ÇVS)
612 Mahallemizde tarımsal desteklerimizin gelişiminin ve bölgenin kalkınmasına olan etkilerinin takip edileceği bir veri sistemi kurulması konusunda yazılım hazırlıkları sürmektedir. Bu sistemle Antalya İli Üretim Değer Akışını Haritalamayı hedefliyoruz.
Üretimde israf kaynaklarını saptamak,
Üretim bölgeleri için ortak bir dil oluşturmak,
Sahada üreticilerin aldığı kararların sistematik bir şekilde alınması ve üretimin düzene sokulmasında etkili olmak,
Bilgi ve malzeme akışı arasındaki ilişkiyi görünür kılmak,
Üretimde alınması gereken önlemleri belirlemede etkin olmak adına toplanacak verilerle üreticinin doğru ürünle, elindeki kaynakları en iyi şekilde kullanarak (örnek; su kaynağı) en yüksek geliri elde edebileceği sistemi kurmak hedeflenmiştir.
Toprak Analizi
19 İlçeden alınan toprak örneklerinin analizinin yapılarak ürün çeşidine göre gübreleme reçetesi oluşturularak birim alandan en yüksek verimin elde edilmesi planlanmaktadır. İhtiyaç fazlası ve gereksiz gübreleme yapılmasının engellenmesi ve üretim girdilerinin azaltılması, bilinçli üretim yönteminin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Üreticilerimizin sera ve bahçelerinden alınan numuneler toprak analizi laboratuvarında değerlendirilmeye alınmıştır. Reçeteler hazırlanarak üreticiler ile paylaşılmıştır.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele
• Sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla Biyolojik Mücadele konusunda avcı- böcek üretim ve saha uygulamalarına başlanmıştır. Turunçgil ve nar meyve ağaçlarında unlu bit zararlısı ile avcı böcekler yardımıyla mücadele yapılması ile doğaya ve insana zararlı kimyasal tarım ilaçlarının kullanımının önüne geçilerek sürdürülebilir tarım tekniklerinin bölgede yaygınlaşması sağlanmıştır.
• Bunun için 462 bin predatör, 925 bin parazitoit böcek 2500 dekar alana dağıtıldı. Bunun dışında örtü altı yetiştiricilikte zararlılarla biyolojik mücadele kapsamında üreticiye 65200 adet sarı mavi yapışkan tuzak dağıtılmıştır.
• Kumluca ilçesinde Akdeniz meyve sineği sorunu ile mücadele için 250 dekar alana 1250 adet tuzak dağıtıldı.
• Korkuteli İlçesi Akyar Mahallesinde kültür mantarı yetiştiricisi 8 üreticiye 40 adet elektrikli mantar sineği tuzağı 6 ay süreliğine kullanımına verilmiştir. Tuzaklar demonstrasyon amaçlı olup 6 ay sonra başka üreticilere verilecektir.
• HİNDİ PROJESİ kapsamında İbradı İlçesinin Eynif merasını istila eden çekirgeler ile biyolojik mücadele başlatılmıştır. 20 bin dekarlık meranın 9 bin dekarını istila eden ve otları bitirerek hayvancılığa zarar veren çekirgelerle mücadele etmek amacıyla bölgeye 10 ton hindi yemi ile birlikte 2000 adet hindi dağıtılmıştır. Çevre çiftçilerin ürünlerine de zarar veren çekirgelerle mücadele sağlanırken üreticiye ek gelir kaynağı olacak hindi eti üretimi de teşvik edilmiştir.
• Üreticilerin talebi üzerine bahçelerde hastalık ve zararlı kontrolü yapılmaktadır.
Alternatif Ürün ve Hibe Destek
İklim değişikliğine bağlı bölgesel ürün yetiştiriciliği konusunda eğitimler verilerek yöre halkına fide- fidan ve tohum destekler yapılmaktadır.
Bölge arıcılığını desteklenmesi amacı ile modern arıcılık tekniklerinin anlatıldığı, MEB onaylı eğitimler verilmektedir. Ayrıca üretimde verimliliğin arttırılması hedeflenerek kovan ve arı otu destekleri yapılmaktadır.
Acil durum ve afet komisyonu; iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen ağır hava şartlarında veya teknik arızadan kaynaklanan kayıplarda çiftçilerimize destek sağlıyoruz. bu kapsamda fırtınada zarar gören ve tarafımızca tespiti yapılan 49 örtü altı üreticisine toplam 46.170 m2 plastik sera örtüsü hibe yapıldı.
Akıllı Park Aydınlatma Sistemleri
350 Adet Akıllı Led Armatürleri Atatürk Kültür Parkı bahçesine entegre edilerek enerji verimliliği sağlanmıştır. Akıllı aydınlatma direği olarak adlandırılan bu aydınlatma sistemleri, parkları, bahçeleri ve sokak ışıklarını basit açma-kapama sistemlerinden daha akıllıca kullanarak, uzaktan izleme sistemi ile yönetilerek, yüksek güvenlik ve verimlilik sağlayan, maliyet tasarruflu ve çevre bilincini destekleyen uygulamadır.
Akıllı Ev Otomasyonları
Avrupa Birliği Ufuk 2020 MAtchUP Projesi’nin uygulayıcısı olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ekolojik Akıllı Şehir vizyonu çerçevesinde pilot bölge seçilen Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki 534 daireye akıllı ev otomasyon sistemlerini entegre ederek, enerji verimliliği sağlanmıştır. Konutlara takılan akıllı sayaçlar sayesinde, iklimlendirme sistemleri, su ve elektrik tüketimleri, ortam sıcaklığı akıllı telefonlar üzerinden takip edilmektedir. Uygulama alanındaki hane sakinleri enerji tüketimlerini gözlemleme fırsatı elde etmiştir.
Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'deki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. Şehir merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Türkiye'nin güney sahillerinde bulunan Alanya, 1.598,51 km²'lik bir alana sahiptir ve 2015'te nüfusu 291.643 kişidir.
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için geliştirdiğimiz mobil uygulamamıza göz atın