"Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir"
Mustafa Kemal ATATÜRK02422495195
Burçin ÖZKAN (Şube Müdür V.)
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
Bahçe budama atıkları ilçe belediyesi temizlik işleri müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından ücretsiz olarak alınmaktadır. Bağlı olduğunuz belediye ile iletişime geçebilirsiniz.
ÖTL’lerin teslimi için ilçe belediyelerle iletişime geçebilirsiniz. Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği 5’inci maddesinin 1’inci fıkrası (f) bendi Lastik tamirhaneleri, kaplamacılar, perakende satış noktaları, oto sanayi ve benzeri yerlerde ömrünü tamamlamış lastikler açık alanda biriktirilemez. Biriktirme yerlerinde yangına, sivrisinek fare gibi zararlıların üremesine karşı önlem alınır. ÖTL’ler yetkili taşıyıcılara teslim edilinceye kadar en fazla altmış gün bu yerlerde muhafaza edilebilir.
Küçük Çaplı İnşaat/Yıkıntı Atıklarının Toplanması ve Taşınması
Madde 15 — 2 (iki) tona kadar atık oluşumuna neden olacak küçük çaplı tamirat ve tadilat yapan kişi ve kuruluşlar ile inşaat firmaları, mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyeye, büyükşehirlerde ise ilgili ilçe belediyesine, mücavir alan sınırları dışında ise mahallin en büyük mülki amirine veya bu mercilerden atıkları toplamak ve taşımak amacıyla izin almış/yetkilendirilmiş firmalara başvurarak oluşan inşaat/yıkıntı atıklarının uygun kaplarla toplanmasını, taşınması ve belediyenin veya mülki amirin gösterdiği yere götürülmesini sağlamakla yükümlüdürler. Oluşan atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı ile ilgili harcamalar, 17 nci maddede belirtilen esaslar doğrultusunda atık üreticileri tarafından karşılanır.
Park bahçe atıklarının bertarafı Belediyemiz adına 5393 sayılı Belediye Kanunu 15. Maddesi uyarınca Özel Firmalarca İşletilen Entegre Tesislerimizde veya Katı Atık Düzenli Depolama Ve Enerji Üretim Tesislerimizde sağlanmakta olup bu atıklardan elektrik enerjisi üretilmektedir.
Şu anda Tesislerimizde Gübre, torf toprak üretimi yapılmamaktadır. Ancak gübre ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.
Ömrünü tamamlamış porselen atıkları tesisimiz tarafından kabul edilmemektedir. Bu atık türleri için Harfiyat Şube Müdürlüğüne yönlendirilmektedir.
Hafriyat atığı kabulü yapmıyoruz. Hafriyat atıklarınız için Belediyemizin Hafriyat Şube Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.
Alanya, Kızıllı Merkez ve Manavgat’ta bulunan Tesislerimize Park bahçe atığı kabulü yapıyoruz, dilekçe ile belediyemize başvuru yapmanız gerekiyor. 2023 yılı için belirlenen park bahçe kabul tutarı 1 ton=651,40 TL ‘dir.
5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu 7 –i maddesi uyarınca atık toplama işleri ilçe belediyeleri tarafından yapılmaktadır. İlçe belediyenin İlgili müdürlüğü ile iletişim kurmalısınız.
Şu an yürürlükte bulunan kanun ve yönetmeliklerde atıkların kaynağında toplanması, ayrıştırılması ve bertarafı atık üreticisi gerçek veya tüzel kişilerin sorumluluğundadır.
Tarihi geçmiş gıda atığı bulunan firma/ şahısların Belediyemize dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu atıkların imhası tesislerimizde gerçekleştirilebilir. Ancak et, balık gibi ürünlerin imhası tesislerimizde gerçekleştirilmemektedir. 2023 yılı Bozulmuş Gıda Maddesi İmhasının Bedeli 357,24 TL/ ton dur.
Bu tür atıklar tehlikeli atık olup, İlçe Belediyelerince belirlenen toplama noktalarına teslim edilmesi gerekmektedir..
Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği gereği bu tür kuruluşların kuruluş aşamasında Belediyemiz adına Tıbbi Atık Toplama Taşıma Ve Bertarafını gerçekleştiren firma ile iletişime geçerek protokol imzalamaları ve atıklarını düzenli olarak firmaya vermeleri gerekmektedir.
Konut, otel, sanayi ve fabrika gibi insanların konakladığı ve çalıştığı yerlerde bulunan çöp konteynerinden toplanan karışık çöpler ilçe belediyeleri tarafından toplanarak, Entegre Tesislere/ Transfer İstasyonlarına getirilmektedir. Transfer İstasyonlarına getirilen atıklar Büyükşehir Belediyesi tarafından Entegre Tesislere taşınarak elektrik enerjisi elde edilmektedir.
Tesiste toplanan çöpler vinçler vasıtasıyla yürüyen bantlara alınmakta ve çöpün içerisinde bulunan metal, cam, plastik, kağıt ve evsel nitelikli organik atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüme gidecek olanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalara gönderilerek bertarafı sağlanmaktadır. Geriye kalan organik atıklar tesiste çeşitli işlemlere tabi tutularak içerisinde bulunan metan gazlarının açığa çıkması sağlanmaktadır. Çıkan gazlar jeneratör denilen ekipmanlar kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.
Her birey ihtiyaçlarını karşılamak üzere her gün birçok farklı ürün satın alır. Alınan bu ürünler çoğu zaman, daha sağlıklı ve korunaklı muhafaza edilmek üzere ambalajlanmaktadır. Ambalaj atıklarını, diğer atıklardan ayrı şekilde biriktirmek sureti ile tekrar geri dönüşüme sevk edilebiliriz. Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarını evlerimizde ayrı birer torbada biriktirerek, ilk adımı atmış oluruz. Biriktirdiğimiz ambalaj atıklarını, evimize en yakın İlçe Belediyelerince yerleştirilen ambalaj atığı konteynerine atarak geri dönüşümü başlatırız. Eğer oturduğunuz belediye sınırları içerisinde ambalaj atığı konteyneri yoksa belediyenize bu konuda başvurmalısınız.
Evde, işyerlerinizde, alışverişlerinizde kullandığınız ürünlerin ambalajlarını ayrı seklide biriktirebilirsiniz. Evinizde iseniz ambalaj atıklarınızı, diğer çöplerinizden farklı olarak mavi renkteki çöp torbalarında biriktirmelisiniz. Apartman görevlisine bu seklide teslim etmeniz geri dönüşümün ilk adımı olarak yeterli olacaktır. Ayrı olarak biriktirdiğiniz ambalajlarınızı İlçe belediyeniz tarafından temin edilmiş geri dönüşüm konteynerlerine de bırakabilir, is yerinizde veya okulunuzda geri dönüşüm kutuları var ise bu noktalara da atıklarınızı atabilirsiniz. Bu konteynerler belediyeniz tarafından düzenli olarak toplatılmak zorundadır.
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Büyükşehirlerde ilçe belediyeleri, ambalaj atıklarınızın ayrı toplanması konusunda yönetim planı hazırlamak ve atıklarınızı toplamak veya toplattırmak ile yükümlüdür. Belediyenizin bu yönde bir çalışması var ancak atıklarınız toplanmıyor ise belediyenize başvurarak hangi gün ve saatlerde mahallenizde atıkların toplandığına dair bilgi almanız gerekmektedir.
Tüm geri dönüşüm kumbara taleplerinizi öncelikle ilçe belediyenize bildirmelisiniz. Belediyelerin hazırlamış oldu ambalaj atık yönetim planları kapsamında kumbaralar yerleştirilmektedir.
Atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve Türkiye’de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve ithalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını Bakanlık koordinasyonunda yürütmektedir. http://www.tap.org.tr/atik_pil_toplama_noktalari_nerede-123.html adresinden size en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz. PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.
Bitkisel atık yağlar için bağlı bulunulan ilçe belediyesi ile bağlantıya geçilmelidir.
Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bağlı bulunulan ilçe belediyesi ile bağlantıya geçilmelidir
Çevre İl Müdürlüğü ile bağlantıya geçilmelidir.
Atık Getirme Merkezi kurulumu İlçe Belediyelerinin Yükümlülüğünde bulunmaktadır.
Yönetmeliğin EK-1 inde ambalaj tanımına ilişkin örnekler verilmiştir. Bu örneklere göre alışveriş poşetleri ambalaj olarak tanımlanmamaktadır. Ancak, Yönetmelikte alışveriş poşetleri ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Ambalajlı ürünlerin satısını yapan 200 m2’denbüyük kapalı alana sahip satış noktaları, poşet kullanımını en aza indirecek tedbirleri almak ve yapılan çalışmaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine göndermekle yükümlüdürler.
Bağlı bulunduğunuz ilçe belediyeleri ile bağlantıya geçilmelidir.
Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'deki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. Şehir merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Türkiye'nin güney sahillerinde bulunan Alanya, 1.598,51 km²'lik bir alana sahiptir ve 2015'te nüfusu 291.643 kişidir.
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için geliştirdiğimiz mobil uygulamamıza göz atın