"Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir"
Mustafa Kemal ATATÜRK02422430628
Arif Önder GACEMER (Şube Müdür V.)
· 3194 sayılı İmar Kanununun 18.madde uygulaması diğer adıyla parselasyon planlarının yapımında yetki ilçe belediyesindedir.
· 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/b maddesine göre parselasyon plânlarını aynen veya değiştirerek onaylamak ve uygulanmasını denetlemek parselasyon plânlarını yapmayan ilçe belediyelerinin uygulama imar plânlarını ve parselasyon plânlarını yapmak veya yaptırmak yetkisi Büyükşehir Belediyesindedir.
· 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/c maddesine göre ise sadece Kanunlarla büyükşehir belediyesine verilmiş görev ve hizmetlerin gerektirdiği proje, yapım, bakım ve onarım işleriyle ilgili her ölçekteki imar plânlarını, parselasyon plânlarını ve her türlü imar uygulamasını yapmak yetkisi Büyükşehir Belediyesindedir.
· İlçe Belediyeleri tarafından hazırlanan 3194 sayılı İmar Kanununun 18. Madde uygulama dosyası ilgili ilçe belediyesinin Encümeni tarafından onaylandıktan sonra askı ilanına çıkmadan önce kontrol ve onay için Büyükşehir Belediyesine gönderilir.
· Büyükşehir Belediyesinde kontrolleri tamamlanan işlem dosyası Harita Komisyonunda görüşülmesinin akabinde onay için Büyükşehir Belediyesi Encümeninin onayına sunulur.
· Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından onaylanan uygulama dosyası askı işlemlerinin yapılması için İlçe Belediyesine gönderilir.
· Parselasyon planı 3194 sayılı İmar Kanununun 19. maddesi gereği 1(bir) ay süre ile askıya çıkarılır. Ayrıca mutat vasıtalarla (internet sitesinde yayınlamak vb) duyurulur. Bu sürenin sonunda kesinleşir.
· Askı sürecinde herhangi bir itiraz olduğu takdirde itirazlar İlçe Belediye Encümenince değerlendirildikten sonra onay için yine Büyükşehir Belediye Encümenine gönderilir.
· Yapılan itirazlar sonucunda Parselasyon planında herhangi bir değişiklik olduğu takdirde askı ve değerlendirme süreci tekrar edilir.
· İtirazların tamamının reddedilmesi sonrası Parselasyon planı kesinleşmiş olur ve kesinleşen parselasyon planları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderilir. Bu daireler ilgililerin muvafakatı aranmaksızın, sicilleri planlara göre re'sen tanzim ve tesis ederek oluşan yeni tapuları İlçe Belediyesine gönderirler.
· 5216 sayılı yasanın 7/b ve 7/c maddelerinde Büyükşehir Belediyesine verilmiş yetkiler dâhilinde Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 3194 sayılı İmar Kanununun 18. Madde uygulama dosyası Büyükşehir Belediyesi Encümeninin onayına sunulur.
· Büyükşehir Belediyesi Encümeninin onayından sonra 3194 sayılı İmar Kanununun 19. Maddesi gereği 1(bir) ay süre askıya çıkarılır. Ayrıca mutat vasıtalarla (internet sitesi vb) duyurulur. Bu sürenin sonunda kesinleşir.
· Askı sürecinde gelen itirazlara göre herhangi bir değişiklik olursa süreç tekrar edilir.
· Kesinleşen parselasyon planları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderilir. Bu daireler ilgililerin muvafakatı aranmaksızın, sicilleri planlara göre re'sen tanzim ve tesis ederler.
· Altıntaş, Çalkaya olarak bilinen bölgede Büyükşehir Belediyemizce yapılan imar uygulaması sonucu Maliye Bakanlığından devri sağlanarak Büyükşehir Belediyesi adına oluşan hisseler için hak sahipliğini gösterir belgeler ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanlığı Emlak Şube Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir.
· Altıntaş, Çalkaya bölgesi olarak biline bölgede imar çapı ve yol kotu tutanağı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığınca verilmektedir. Çap için Planlama Şube müdürlüğü, yol kotu tutanağı için Harita Şube Müdürlüğüne başvuru yapılması ve tutanak ücret bedeli yatırılması gerekmektedir.
· Askı ilanına çıkarılan parselasyon planlarına (imar uygulaması, şuyulandırma) 30 günlük askı süresi içinde uygulamayı yapan belediyeye itiraz dilekçesi vermek sureti ile talebiniz bildirilmelidir. Bu süreç, itiraz yolu ile düzeltme yaptırabilme açısından hak düşürücü bir süredir. 30 günlük süre içinde yapılmayan itirazlar, ya da yapılan itirazın İdarece reddedilmesi davaya konu edilebilir. İmar Kanununun değişen 18. Maddesine göre parselasyon planlarına kesinleşme tarihinden itibaren 5 yıl süreyle İdare mahkemelerinde dava açılabilir. İlçe belediyesince yapılan imar uygulamalarında itiraz mercii İlçe belediyesi olmakla birlikte İlçe belediyesine verilen tüm itiraz dilekçeleri Büyükşehir Belediye encümenince de değerlendirilmektedir. Doğrudan Büyükşehir belediyesine verilen dilekçeler askı ilanı süresi içinde İlçe belediyesine verilmesi tavsiyesi ile cevaplandırılır.
· İmar Kanununun 18. Maddesi ve buna bağlı Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmeliğin 17. Maddesinin d) bendindeki şartları sağlamak kaydıyla hisseli mülkiyetin müstakil hale getirilmesi mümkündür. Buna göre “Düzenleme sahasında kalan hisseli arazi ve arsalar, hisse sahiplerinin muvafakatı halinde veya ilgili idarece arazideki fiili kullanım durumunun tespit edilmesi halinde muvafakat aranmaksızın; imar planında aksine bir hüküm yoksa imar mevzuatında belirtilen asgari parsel büyüklüğünü sağlamak kaydıyla müstakil hale getirilebilir.” Yani parselin tüm hissedarlarının imzaları ya da arazide, yapı vb kullanımın tespit edilerek Belediye Başkanının da imzalayacağı bir krokiye bağlanması durumunda hisse çözümü yapılabilmektedir.
· Öncelikle tapu senetleri üzerindeki imar borcu şerhlerinin büyük bir çoğunluğu ilçe belediyelerince kaldırılmaktadır. Bu nedenle önce tapunun sınırları içinde kalan İlçe belediyesinin İMAR MÜDÜRLÜĞÜNE başvurulması oradan yönlendirildiği takdirde Harita Şube Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir. İlçe belediyelerinin İmar Müdürlüğü dışında bir birimine gidildiği takdirde yanlış yönlendirme yapılarak Büyükşehir Belediyesine gönderilip zaman kaybı yaşanma ihtimali bulunmaktadır.
Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'deki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. Şehir merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Türkiye'nin güney sahillerinde bulunan Alanya, 1.598,51 km²'lik bir alana sahiptir ve 2015'te nüfusu 291.643 kişidir.
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için geliştirdiğimiz mobil uygulamamıza göz atın